Какво е това Хостел?


Хостел (анг.Hostel – общежитие) представлява бюджетно ориентиран хотел, където гостите могат да наемат легло или стая в апартамент с общ санитарен възел, а понякога и кухня. Хостелите са по-евтин вариант за краткосрочно и дългосрочно настаняване от хотелите.

Преимущества на хостелите:

1. Хостелите са бюджетно ориентирани , в различие с хотелите

2. За предпочитащите неформалната атмосфера и социалните контакти хостелите са предпочитан вариант за кратковременен и дългосрочен престой, в сравнение с хотелите.

История на хостела

През 1919 г. в Германия Richard Schirrmann създава първата младежка хостел асоциация, днес Hostelling International. Хосел асоциацията бързо се разраства и на 20 октомври 1932 в Амстердам е основана International Youth Hostel, с представители на Швейцария, Чехословакия,Германия, Полша,Холандия, Норвегия, Дания, Великобритания, Ирландия, Франция и Белгия.

Младежки хостели първоначално са много различни по функциониране от съвремената представа за хостел. В началото те повече се доближават до младежки общежития, а в съвременен вариант осъществяват около 40% от обема на реализираните нощувки. Голяма роля в това отношение изиграва Backpacking движението.

Backpacking движението Backpacking е термин, с който, исторически, се е определяло ,,независимо международно пътуване на ниска цена”. Един от символите на Backpacking движението е раницата ( бел. използването на раници).В различие с традиционното пътуване Backpacking движението се характеризира с неформалния и нецентрализиран характер на движението ( бел. интерес към срещи с местни жители, нецентрализиран характер на движението, в традиционното пътуване , налагано от туристическите оператори)

Развитие

Хостел индустрията се развива с бързи темпове, като през 80-те години в Ню Йорк 60% от клиентите под 30 годишна възраст предпочитат хостелите пред традиционните хотели. Последната вълна от развитието на хостел услугите е определена като “”радикализираща новост в света на ниските разходи на пътуване”.

Хостелите в България

Появата на хостели в България е свързана с дългите промени и преходи от тоталитаризъм към демокрация, от социалиситически манталитет към плахи и неуверени опити за изграждане на модерно светоусещане и виждания; на понятие за свобода.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BB

http://www.facebook.com/album.php?aid=14806&id=100002092468321&l=6e8cbb173b

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s